Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Vullingen

Caviteiten en vullingen
Door de suikers in ons eten, en/of door mindere mondhygiëne, kan er een gaatje (caviteit) ontstaan in een kies of tand. Zodra het gaatje door de buitenste glazuurlaag heen is, zal deze geboord en gevuld moeten worden. Indien een gaatje niet tijdig door een vulling wordt voorzien, kan het tandbederf verder uitbreiden tot aan de zenuw van de tand of kies. Vaak treed hierbij tand- of kiespijn op. Ons doel is om het tandbederf zo spoedig mogelijk te stoppen en het gaatje te dichten met een vulling. Het tijdig opsporen van gaatjes gebeurt tijdens de controles die wij ieder half jaar bij u uitvoeren. Eventueel maken wij röntgenfoto’s van uw gebit om ook tussen uw tanden en kiezen te kunnen kijken of er geen problemen zijn.

Boren
In overleg met u wordt besloten tot het wel of niet geven van een verdoving. Zodra deze goed is ingewerkt wordt de caviteit geopend en groter gemaakt, zodat het tandbederf goed bereikbaar is. De tandwordt dan met een speciale boor schoongemaakt, dit heet excaveren. Door middel van een kleurstof kunnen wij nagaan of al het tandbederf verwijderd is.

Vullingen
Doormiddel van een rubberen lapje, of door wattenrollen en een speekselzuiger wordt de tand of kies drooggelegd en kan de caviteit gereinigd worden met etsgel.
Na deze reiniging worden de hechtmaterialen aangebracht en uitgehard. De tand of kies kan nu gevuld worden. Het witte vulmateriaal (composiet) wordt in dunne laagjes aangebracht om krimp van de vulling te voorkomen. Het uitharden van de vulling gebeurt door middel van een speciale ultra violet lamp. In de laatste stap zullen we de vulling afwerken, zodat alles weer glad aanvoelt en de kiezen weer goed op elkaar passen.

Meer info

© 2024 Alle rechten voorbehouden