Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Angsttandarts

De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos. Toch is een kwart van de Nederlanders bang voor de tandarts.

Angst bij kinderen

Neem je kind vanaf het eerste tandje mee naar de tandarts, bijvoorbeeld als je zelf voor periodieke controle komt. Het is goed om al jong gewend te raken, je kind zal hierdoor minder snel angst voor de tandarts ontwikkelen.
Ons team van medewerkers is geduldig, aardig en vriendelijk en alles wordt rustig uitgelegd. De meeste kinderen komen huppelend binnen en gaan net zo vrolijk weer de deur uit met een leuke beloning.

Angst bij volwassenen

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

De eerste stap om een afspraak te maken is vaak al erg moeilijk, geef bij het maken van de afspraak aan dat je bang bent, wij helpen je graag van de angst voor de tandarts af.

Tips om angst te verminderen

  • Wat ook de oorzaak van je angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen jou en je tandarts
  • Als je bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met je tandarts. Wij kunnen dan extra tijd voor je nemen.
  • Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom.
  • Voor de meeste behandelingen word je verdoofd, zodat je geen pijn voelt.
  • Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  • Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

Meer info

© 2024 Alle rechten voorbehouden