Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

MRA anti-snurk/apneubeugel

Snurken

Snurken is een hinderlijk probleem. Maar liefst 40 % van de bevolking snurkt. Naast het feit dat het vervelend is voor uw partner, kan het voor u zelf ook behoorlijke gezondheidsproblemen opleveren als dit gepaard gaat met ademstilstanden of apneus.
Een beugel voor snurk- en slaapstoornissen (MRA) kan de oplossing zijn!

Wat is apneu?

Er is sprake van apneu wanneer er gedurende 10 seconden of meer geen luchtstroom door de neus en de mond is.  Tijdens deze ademstilstanden wordt er geen zuurstof aangevoerd. Op den duur veroorzaakt dat zelfs beschadiging van verschillende organen, of dat zij minder goed werken. Het verraderlijke van apneu’s is dat de patiënt meestal net niet wakker wordt, maar doorslaapt en daardoor niet aan een slaapstoornis denkt. Het lichaam krijgt onvoldoende diepe slaap, juist belangrijk voor herstel en een uitgerust gevoel. De partner weet het meestal wel en weet ook dat hij of zij zelf slecht slaapt. Als de partner wegens het gesnurk in een andere kamer slaapt, kan het jaren duren voordat de apneu’s ontdekt worden. Ook de snurkers hebben weinig last van hun eigen gesnurk.

Symptomen van slaapapneu

Belangrijke symptomen van slaapapneu zijn vermoeidheid en slaperigheid overdag, ’s nachts wakker worden en zweten, ochtendhoofdpijn, nycturie (s’nachts plassen), erectiestoornissen, depressie, reflux en agressie.
Daarnaast heeft één derde van de mensen met een hoge bloeddruk een vaak niet onderkende OSA (obstructief slaapapneu). Andersom heeft de helft van de mensen met OSA een hoge bloeddruk. Behandeling van OSA doet de bloeddruk vaak dalen.
Ook kinderen kunnen eraan lijden (8% kinderen snurkt, ,2% apneu’s) Zij worden overdag niet slaperig maar hyperactief. Snurkende kinderen doen het niet zo goed op school, blijkt uit onderzoek.

Wat zijn de oorzaken van obstructieve slaapapneu?

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een ernstige, slaapgerelateerde ademhalingsstoornis. Als iemand OSA heeft, raken de tong en spieren van de hogere luchtwegen zo ontspannen dat tijdens de slaap de luchtwegen geblokkeerd worden. Dit kan tot kortdurende periodes van ademstilstand leiden – dit kan soms wel 600 keer gebeuren gedurende één enkele nacht. De slapende persoon is zich hiervan meestal niet bewust, hapt tijdens de slaap naar lucht en kan daardoor weer ademen. Hierbij ontstaat vaak luid gesnurk. Het gevolg van deze terugkerende prikkeling is dat de slaap geen rustgevend effect heeft. Patiënten worden ’s ochtends dan ook vaak niet uitgerust wakker. Ze zijn daardoor overdag vaak slaperig en ongeconcentreerd. Het kan zelfs zijn dat ze tijdens het autorijden in een gevreesde microslaap vallen.

Is snurken een teken van slaapapneu?

Luid snurken kan een belangrijk signaal zijn dat iemand lijdt aan obstructieve slaapapneu. Onbehandelde slaapapneu verhoogt de kans op een hoge bloeddruk, hartaanvallen of een beroerte. Ook sommige seksuele functiestoornissen en diabetes worden wel in verband gebracht met slaapapneu. Mensen die lijden aan de bovengenoemde verschijnselen, wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts of slaapspecialist.

Wat is de oplossing?

Bij het oplossen van het snurk- of slaapapneuprobleem moet de vibratie of blokkade worden verkleind of weggenomen. Dit kan onder andere door verandering van levensstijl (afvallen, minder alcoholgebruik), vermindering van het gebruik van medicijnen, operatief ingrijpen of het plaatsen van apparatuur, zoals een luchtmasker (CPAP)  of MRA-beugel  tijdens het slapen. De beste oplossing verschilt per patiënt.
Onderzoek (Hoekema, 2008) heeft aangetoond dat de behandeling van milde – matige apneu’s (<30 apneu’s per uur) met een MRA een succespercentage van 84% kent, een luchtmasker 80%. Bij ernstige apeu’s (> 30 apneu’s per uur) heeft een MRA 69% succes, het luchtmasker 85%.

Het traject

In eerste instantie kunt u voor uw snurk of slaapproblemen terecht bij uw huisarts. Deze zal u verwijzen naar een slaapspecialist voor  een slaaponderzoek. worden uitgevoerd.
Tijdens dit onderzoek wordt gemeten in hoeverre er sprake is van slaapapneu. De mate van slaapapneu wordt weergegeven in een indexcijfer (AHI). Dit cijfer geeft aan hoeveel blokkades (apneus) of bijna-blokkades (hypopneus) u per uur heeft. De slaapspecialist maakt deel uit van een team dat in overleg met u de beste behandeling vast stelt.

MRA beugel

Als tijdens het slaaponderzoek wordt vastgesteld dat u meer dan 5 ademstops per uur heeft en u heeft klachten als een niet verfrissende slaap, vermoeidheid overdag, concentratieverlies en prikkelbaarheid, dan heeft u last van slaapapneu. U kunt hiervoor goed behandeld worden met een snurkbeugel (de officiële naam van een MRA beugel = Mandibulair Repositie Apparaat). De behandeling wordt uitgevoerd door de NVTS-geaccrediteerde tandarts slaapgeneeskundige. Deze heeft veel ervaring in het behandelen van snurk- en slaapapneupatiënten en de beugel wordt dan vergoed vanuit uw basisverzekering. De MRA is een apparaat dat ‘s nachts over uw gebit wordt gedragen en uw onderkaak iets naar voren duwt. Door het naar voren duwen van de onderkaak wordt ook uw luchtpijp opengeduwd en op spanning gehouden, waardoor het snurken ‘s nachts verdwijnt.

Aanmeten van de MRA beugel
Voor het maken van een MRA zijn er gebitsafdrukken nodig. Vooraf aan deze afdrukken is het goed om de conditie van het gebit te bekijken zoals dat bij een tandheelkundige controle gebeurt, eventueel in combinatie met röntgenfoto’s. Alleen een goed onderhouden gebit met gezond tandvlees en voldoende tanden en kiezen is geschikt om een MRA op vast te klikken. Ook meet de behandelaar op hoe ver de onderkaak naar voren kan schuiven. De afdrukken en deze metingen worden naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd waar de MRA wordt vervaardigd.
Als de MRA klaar is wordt gekeken of deze goed vast op de onder,- en bovenkaak past. Slaapt u goed met de MRA dan mag u, nadat u er 3 nachten mee geslapen heeft, beginnen met het instellen van de MRA. Uw behandelaar laat u zien hoe dat gaat en hoeveel u per keer de onderkaak verder naar voren moet stellen. U mag niet meer doen dan is voorgeschreven omdat uw kaakgewricht en kauwspieren aan deze toch onnatuurlijke stand moeten wennen. Wacht ook telkens 2 tot 3 dagen alvorens de MRA nog verder naar voren te draaien. Lukt het niet om na drie nachten door te slapen doe dan eerst het onderste deel van de MRA in en pas later ook het bovenste deel. Lukt het helemaal niet dan neemt u weer contact op met uw behandelaar. De eerste dagen kunt u last krijgen van vermeerderde speekselproductie of soms juist van een droge mond. Ook kunt u een stijf gevoel krijgen in de kaken, gevoelige tanden en kiezen, het gevoel dat de tanden en kiezen losstaan en niet meer precies op elkaar passen. U zult merken dat deze klachten geleidelijk minder worden. Voordat u ’s avonds de MRA indoet is het van het grootste belang om uw tanden en kiezen heel goed te reinigen. Plakresten onder de MRA kunnen uw gebit extra schade berokkenen gedurende de nacht.

Als u de MRA niet draagt dient u hem vochtig te bewaren.  Houdt de MRA buiten het bereik van viervoeters, want die zijn gek op iets waar zo nadrukkelijk de geur van het baasje aan kleeft. Enkele weken na het plaatsen van de MRA komt u terug voor een controlebezoek. Tijdens deze controle wordt nauwkeurig gecontroleerd of de ingestelde stand de juiste is en zo nodig worden correcties aangebracht. Of de MRA werkt bij snurkklachten zal ongetwijfeld worden opgemerkt door de bedpartner.

Vergoeding

Indien u slaapapneu klachten heeft, zoals vermoeidheid en slaperigheid overdag en er middels een slaaponderzoek is aangetoond dat u een AHI >5 heeft, dan wordt de MRA uit de basisverzekering vergoed. Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient de MRA beugel aangemeten te worden door een NVTS-geaccrediteerd tandarts slaapgeneeskundige. De behandeling kan wel ten koste gaan van uw eigen risico.
Tandarts C.R.D. Goedhart-Gravendijk is een door de NVTS geaccrediteerde tandarts slaapgeneeskundige en gespecialiseerd in snurk- en apneuproblematiek.

Meer info

© 2024 Alle rechten voorbehouden