Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Spoed

Als u denkt dat er sprake is van een spoedgeval en de praktijk is gesloten, neem dan telefonisch contact op met de spoeddienst.
Telefoonnummer: 0900 8602

Spoedgevallen kunnen zijn:

– Afgebroken, loszittende of uitgeslagen tanden  door een ongeval, tandletsel.
– Nabloeding bij het trekken van tanden of kiezen.
– Dikke wang met ernstige kiespijn.

Wanneer is sprake van tandletsel?

Als een tand afbreekt, los staat of uit de mond is, is er sprake van tandletsel. Ga direct met de beschadigde tand of het stukje tand naar de tandarts.

De tand is afgebroken. Wat nu?

Afgebroken …
… en hersteld

Ga met de afgebroken tand direct naar de tandarts. Houd daarbij het tanddeel nat!
De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet). Als er geen klachten zijn, doet de tandarts aan een afgebroken melktand doorgaans niets. Eventueel slijpt hij de scherpe rand van de tand glad, zodat uw kind de tong niet beschadigt.

De tand staat los. Wat nu?

Niet aankomen of terugduwen. Ga direct naar de tandarts.

Een volwassen tand is er uit. Wat nu?

Pak de tand bij de kroon vast
Spoel de tand af met melk

Plaats de tand van een blijvend gebit terug in de mond. Hoe sneller u dat doet, hoe groter de kans op succes is. Handel als volgt:

1. Zoek de tand snel op.
2. Pak de tand bij de kroon vast.De kroon is het deel van de tand dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd contact met de wortel van de tand. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.
3. Spoel de tand af met melk. Geen melk binnen bereik? Laat de patiënt de tand dan schoonlikken of -zuigen. Reinig de tand nóóit met water of reinigingsmiddelen en gebruik evenmin een borsteltje. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner. Bovendien kan de tand door afspoelen onder de kraan in de afvoer verdwijnen.
4. Is de tand schoon? Plaats hem dan terug.
5. Houd vervolgens de tanden op elkaar met ertussen een papieren zakdoekje of een gaasje. Zo blijft de tand het beste op zijn plaats.
6. Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken).

Let op: plaats een uitgevallen melktand nóóit terug. Daarmee kunt u de nieuwe blijvende tand beschadigen.

Ik krijg de tand niet teruggezet. Wat moet ik doen?

Bewaar de tand in melk

Leg de tand in de melk. Geen melk binnen bereik? Bewaar de tand dan los in de mond, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Als de tand langer dan een halfuur droog is geweest, kan hij nauwelijks met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje op weg naar de tandarts.

Meer weten?

Download dan de gratis app GezondeMond. De app is beschikbaar voor Android en tablets en verkrijgbaar via Google Play. De app voor iPhone en iPad is te vinden in de App Store van iTunes.
© Ivoren Kruis

Wat te doen bij een nabloeding

Na een chirurgische tandheelkundige ingreep kan een nabloeding ontstaan.
Denk hierbij aan het trekken van een tand of kies.
Een klein beetje bloed vermengt zich na een dergelijke ingreep met uw speeksel, waardoor het soms erger kan lijken dan het is.  Het speeksel kan donker gestolde bloedrestjes bevatten, dit is niet gelijk verontrustend. Mocht echter de hoeveelheid bloed in het speeksel toenemen en is het bloed  lichter
rood van kleur, dan zou dat op een nieuwe bloeding kunnen wijzen.

Wat kunt u zelf doen aan een nabloeding?

– Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop op de wond te leggen en stevig dicht te bijten. Houd dit zeker dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat u direct hierna niet met water spoelt of de wond met hard voedsel beschadigt, hierdoor zou de bloeding weer kunnen beginnen.
– Spoel niet krachtig!
– Wees erop voorbereid dat u misselijk kunt worden als u veel bloed heeft ingeslikt.
– Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op met de behandelend tandarts,
arts of polikliniek.

Hoe u zelf een nabloeding zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Bijt een half uur na de behandeling stevig dicht op het gaasje dat door uw tandarts op de wond is aangebracht. Verder is het belangrijk dat u hard voedsel en al te warme of koude dranken en spijzen vermijdt. Stop tijdelijk met roken en het gebruik van alcoholische dranken, het liefst al enkele dagen voor de behandeling. Probeer bij het tandenpoetsen de wond zelf te vermijden en de tanden en kiezen naast de wond héél voorzichtig te poetsen. Spoel niet om beschadiging van het bloedstolsel te voorkomen!

Verder is het belangrijk dat u voor de chirurgische ingreep altijd uw tandarts op de hoogte brengt van uw gezondheid en van de medicijnen die u gebruikt en mogelijk een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken! Voorbeelden van medicijnen die een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn bloedverdunners als Aspirine, Ascal, Plavix, Marcoumar en Sintrom. Voorbeelden van ziekten die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn Hemofilie A/B en bloedplaatjesstoornissen.

© 2024 Alle rechten voorbehouden