Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Slijtage en tandenknarsen

Bij ieder mens slijt het gebit in de loop der jaren. Dat is een normaal proces. Soms slijt het gebit sneller dan normaal en dat is vaak het gevolg van gewoonten zoals tandenknarsen, klemmen of erosie (zuurinwerking op het gebit). Erosie ontstaat bijvoorbeeld door het drinken van frisdranken of door maagzuuroprispingen.  Tanden en/of kiezen worden hierdoor steeds korter en de beschermende glazuurlaag neemt af. Dat kan klachten geven zoals gevoelige tanden of zelfs kiespijn, omdat de zenuw in het wortelkanaal, de holte van uw kies, kan gaan ontsteken of zelfs afsterven. Restauratie van uw gebit zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen weer goed kunnen functioneren en er mooi uitzien.

Behandeling bij beperkte slijtage

Is de slijtage nog beperkt, dan krijgt u gerichte adviezen over hoe u verdere slijtage kunt voorkomen. Een beschermplaat kan helpen om uw gebit s’nachts te beschermen tegen tandenknarsen. Vervolgens blijven we periodiek controleren hoe de slijtage zich verder ontwikkelt. Door het aantal eet- en drinkmomenten te beperken, vermindert u de kans op erosie en op gaatjes. Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op. Hierdoor blijft de inwerking van zuur op uw tandoppervlak beperkt.

Behandeling bij matige tot ernstige slijtage

Als uw gebit al flink te lijden heeft onder gebitsslijtage, dan is het zaak om de versleten tanden en/of kiezen te herstellen. Er worden mondfoto’s en gebitsafdrukken gemaakt en aan de hand van de verzamelde informatie stellen wij in overleg met u een gedetailleerd behandelplan op, inclusief een globale kostenbegroting. Het herstellen gebeurt bij voorkeur met vullingen van composiet, omdat bij deze methode uw tand of kies zo min mogelijk verder wordt aangetast. Hierbij wordt uw tand en/of kies als het ware ingepakt, zodanig dat deze zijn oorspronkelijke terugkrijgt. Vooral uw voortanden knappen hier zichtbaar van op. Als gevolg van de slijtage zijn de voortanden vaak afgebrokkeld of heel dun en vergeeld en met behulp van composiet worden uw voortanden weer langer en witter. Vervolgens blijven we periodiek controleren hoe de slijtage zich verder ontwikkeld. Boren is bij het restaureren van uw gebit maar weinig nodig en de behandeling is in de meeste gevallen pijnloos. Het is wel een tijdrovende klus en u moet er daarom rekening mee houden dat u ongeveer 2 uur in de stoel ligt, vaak verdeeld over meerdere zittingen. Tevens wordt er een beschermplaat voor u gemaakt om s’nachts uw gebit en de restauraties te beschermen.

Beschermplaat of opbeetplaat

Een beschermplaat of opbeetplaat wordt geheel op maat voor u gemaakt aan de hand van gebitsafdrukken en een beetregistratie van uw gebit. De plaat bedekt al uw tanden en kiezen en beschermt uw gebit tegen verdere slijtage. Meestal draagt u hem alleen s’nachts.
De opbeetplaat zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen.

Meer info

© 2024 Alle rechten voorbehouden