Kronen en bruggen – Tandartsenpraktijk Goedhart – Baarn

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn duurzame restauraties voor tanden en kiezen

Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Kroon

Wanneer u een beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft, kan dit een mooie oplossing voor u zijn. Een kroon is een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van een tand of kies. De porseleinen kroon heeft de kleur en vorm van een natuurlijke tand. Wanneer u een tand of kies mist of als zowel uw tand als tandwortel zijn beschadigd, is er de mogelijkheid eerst een implantaat te plaatsen waarop de kroon kan worden bevestigd.

Eerste stap: Uw tand of kies wordt onder verdoving bijgeslepen, nadat dit is gedaan worden er afdrukken van de tand of kies gemaakt. Deze afdrukken zijn noodzakelijk zodat het tandtechnisch laboratorium een passende kroon kan maken. U krijgt een noodkroon om de tand of kies gedurende de periode tot de definitieve oplossing klaar is op zijn plek te houden.

Tweede stap: De kroon wordt als een kapje over uw tand of kies geplaatst.

Brug

Wanneer u één of meerdere tanden mist, is een tandheelkundige brug een mooie oplossing voor u. Een brug bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer elementen aan elkaar. Een brug omspant het deel waar uw tand of kies ontbreekt en wordt aan weerszijden hiervan bevestigd aan de aangrenzende tanden. Omdat deze aangrenzende tanden als steunpilaren voor de brug dienen, is een aanpassing nodig in de vorm van twee kronen. Net als bij kronen, wordt ook een brug in de juiste kleur op maat gemaakt en is het een vaste vervanging. Daardoor vormt het één geheel met de rest van uw gebit.

Eerste stap: Uw tanden of kiezen worden onder verdoving bijgeslepen, nadat dit is gedaan worden er afdrukken van de tanden of kiezen gemaakt. Deze afdrukken zijn noodzakelijk zodat het tandtechnisch laboratorium een passende brug kan maken. U krijgt een noodbrug om de tanden en kiezen gedurende de periode tot de definitieve oplossing klaar is op zijn plek te houden.

Tweede stap: De brug wordt als een kapje over uw tand of kies geplaatst.

Meer weten?

Download dan de gratis app GezondeMond. De app is beschikbaar voor Android en tablets en verkrijgbaar via Google Play. De app voor iPhone en iPad is te vinden in de App Store van iTunes.