Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Tanden trekken

Soms moeten we tanden of kiezen trekken. Dat kunnen verstandskiezen zijn, of gebitselementen die niet meer te behouden zijn bij de restauratie van uw gebit om uw mond weer gezond te krijgen of wanneer u een kunstgebit wil  laat aanmeten.
Meer info 

Verstandskiezen

Bij veel mensen is er onvoldoende ruimte in de kaak voor de verstandskiezen. Niet bij iedereen komen de kiezen door, maar als ze doorkomen dan zorgen ze in sommige gevallen voor gebitsklachten en -problemen.
Voorbeelden hiervan zijn:

  • Extra risico op gaatjes rondom de verstandskies
  • Ontstoken tandvlees rondom de verstandskies
  • Scheef, half of niet goed doorkomen van de verstandskies
  • Verlies van omliggende kiezen

Om klachten te voorkomen is het belangrijk om twee keer per jaar een controlebezoek aan de tandarts te brengen. Periodiek maken we dan ook röntgenfoto’s waarmee we eventuele problemen met de verstandskiezen vroegtijdig constateren. Vervolgens kunnen we direct een behandeltraject starten om de problemen te verhelpen.

Nazorg

Na de behandeling plaatsen we een gaasje op de wond waar u 30 minuten lang op moet bijten om de bloeding te stelpen. Een mogelijke zwelling is te bestrijden door te koelen. Eventuele napijn kunt u verminderen met pijnstillers, zoals paracetamol. Het gebruik van aspirine raden we af, omdat dit medicijn uw bloed verdunt. Naar verloop van tijd nemen de napijn en de zwelling vanzelf af. Na drie dagen zijn de pijngevoelens vrijwel verdwenen. Mocht de napijn niet verdwijnen, neem dan contact op met de praktijk.

Tips na het trekken van de verstandskies

Om de kans op een snel en succesvol herstel te vergroten raden we aan om onderstaande tips te gebruiken:

  • Spoel uw mond de eerste 24 uur niet
  • Vermijd roken en alcohol, dat vertraagt het genezingsproces
  • Wees voorzichtig met tandenpoetsen om de wond niet te beschadigen
  • Wacht na de behandeling minimaal een paar uur met eten en drinken
  • Gebruik pijnstillers tegen de napijn, maar geen aspirine en koel de zwelling

Veelgestelde vragen over verstandskies trekken

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen beantwoord over de behandeling verstandskies trekken. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Is een verstandskies trekken pijnlijk?

Door de verstandskies onder verdoving te trekken is de behandeling pijnloos. Als de verdoving uitwerkt, dan is het wel mogelijk dat u napijn en een zwelling ervaart. Deze gevoelens zijn goed te bestrijden met een pijnstiller.

Hoe lang houdt de napijn aan?

Napijn is goed te onderdrukken met een paracetamol. Doorgaans nemen de pijngevoelens na drie dagen af. De zwelling houdt mogelijk langer aan, die is te bestrijden door te koelen. Het duurt circa 10 dagen totdat de wond volledig dicht is.

Wat kan ik eten na de behandeling?

Wacht minimaal een paar uur met eten en drinken tot dat de verdoving is uitgewerkt. De eerste dagen na de behandeling zal het eten van vaste voeding moeilijk zijn. Vloeibare voeding is een alternatief dat eenvoudiger te eten is. Na enkele dagen zal u ervaren dat eten steeds makkelijker is en beter gaat.

Hoe moet ik de wond verzorgen?

Voor een spoedig herstel is het belangrijk dat u de wond goed schoonmaakt. Enkele uren na de behandeling mag u uw tanden alweer poetsen, maar let er wel op dat u dat voorzichtig doet rondom het wondje. Gebruik eventueel een mondspoelmiddel voor extra hygiëne rondom de wond.

Meer info

© 2024 Alle rechten voorbehouden