Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Implantaten

Wat is een implantaat?

Een tandimplantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt aangebracht. De meeste implantaten zijn van titanium gemaakt, er bestaan ook keramische implantaten. Van titanium is gebleken dat het bijzonder weefselvriendelijk is, zozeer zelfs dat botcellen tegen het metaal aan groeien. Keramische implantaten zijn ook zeer weefselvriendelijk maar breukgevoeliger dan titanium implantaten.

Implantaten zijn taps toelopend of cilindervormig en zijn meestal voorzien van een schroefdraad. Aan de binnenkant is het implantaat hol; ook hierin zit schroefdraad zodat er allerlei hulpmiddelen op geschroefd kunnen worden.
Tegenwoordig zijn implantaten aan de buitenkant ruw gemaakt of hebben een speciale coating om de oppervlakte te vergroten met het kaakbot. Wanneer er onvoldoende kaakbot is, kan worden besloten om het botvolume te vergroten. Dit kan op verschillende manieren, er wordt veelal gebruik gemaakt van lichaamseigen bot en soms wordt de combinatie gemaakt met humaan of dierlijk bot materiaal. In alle gevallen zijn DNA of eiwitten waar mensen allergisch voor kunnen zijn uit deze niet lichaamseigen materialen verwijderd. Deze kunnen zonder risico worden toegepast.

Wanneer plaatsen wij een implantaat?

In principe is het mogelijk om elke tand die verloren is gegaan te vervangen door een implantaat. In de praktijk blijkt echter dat dit lang niet altijd nodig is. Het is belangrijk om op strategische plaatsen implantaten te plaatsen die, net zoals bij natuurlijke tanden en kiezen, kunnen worden voorzien van brugconstructies. Er wordt dan weer voldoende kauwvermogen verkregen zonder dat elke tand of kies vervangen wordt door een implantaat.

Eén-fase implantaten

Als er ruim voldoende bot is om een implantaat te plaatsen is het vaak mogelijk een implantaat te plaatsen die meteen met zijn hals door het tandvlees heen steekt of een implantaat te plaatsen dat wordt voorzien van een dopje (abutment) dat boven het tandvlees uit steekt.
Direct na de behandeling is het implantaat of het dopje op het implantaat al zichtbaar.
Het voordeel is dat er dan geen tweede operatie nodig is om het implantaat in een latere fase op te zoeken. Nadat het implantaat is vastgegroeid kan er direct een scan of afdruk worden gemaakt voor een kroon of brug.

Twee-fasen implantaten

Door ontstekingsprocessen of een slechte wondgenezing is er vaak bot verloren gegaan. Daardoor is het soms noodzakelijk om een implantaat te plaatsen, gecombineerd methet opbouwen van bot. Om infectie te voorkomen wordt het implantaat dan onder het tandvlees aangebracht. Na vastgroeien van het implantaat wordt er een kleine opening gemaakt om het abutment vrij te leggen in de mond, een zogenaamde abutment operatie. Dit is een eenvoudige en kleine ingreep waarbij soms om esthetische redenen het volume van het tandvlees kan worden vergroot. Na 3-4 weken kan de scan of afdruk worden gemaakt voor de vervolg behandeling.

In meer uitzonderlijke gevallen is het noodzakelijk het bot apart op te bouwen zonder dat er implantaten worden geplaatst. Na genezing is er vaak voldoende bot zodat er in één fase geïmplanteerd kan worden.

 Wat doen wij?

Over het algemeen worden er bij ons één-fase implantaten geplaatst wanneer er sprake is van een edentate (tandenloze) onderkaak.
Wanneer er nog eigen tanden en kiezen in de mond aanwezig zijn, dan worden er meestal twee-fasen implantaten geplaatst.

Edentaat (geen tanden en kiezen)

Wanneer er geen tanden en kiezen meer in de kaak aanwezig zijn, dan spreken we van een edentate (tandenloze) kaak.
Doordat de kaken op termijn slinken (resorptie) wordt het houvast van gebitsprotheses steeds slechter.
In de bovenkaak is dat probleem vaak minder groot dan in de onderkaak. Doordat de bovenprothese het gehemelte bedekt is daar meer houvast. In de onderkaak is door het slinken van de kaakwal het houvast veel minder en komt de onderprothese gemakkelijk los.
Bij het openen van de mond worden spieren aangespannen en door de beweeglijkheid van de tong komt de onderprothese makkelijk van zijn plaats.

Door minimaal 2 implantaten in de onderkaak aan te brengen kan er houvast worden verkregen door drukknoppen of een steg verbinding. Bij deze laatste constructie worden de implantaten met elkaar verbonden door een metalen (titanium of gouden) staaf. Aan de binnenkant van de  prothese bevinden zich dan klemmen die de prothese op zijn plaats houden. Men noemt dit een klikgebit.

Ook in de bovenkaak is het mogelijk een klikgebit te maken. Doordat dit gebit zijn houvast heeft door implantaten is het mogelijk de constructie zo te maken dat het gehemelte niet door de prothese wordt bedekt.  Bij een volledige prothese is dat namelijk  wel het geval. Omdat er ook smaakpapillen in het gehemelte zitten, blijft de smaakgewaarwording bij een klikgebit behouden.

Dentaat (met tanden en kiezen)

Wanneer er nog eigen tanden en kiezen in de mond aanwezig zijn, is er sprake van een dentate kaak.
Als één of meerdere tanden en/of kiezen verloren zijn gegaan, dan kunnen deze vervangen worden door implantaten. Na verwijdering van een tand of kies en schoonmaken van de extractiewond wordt er meestal 8-12 weken gewacht. In deze periode wordt er een bloedstolsel gevormd, komen er stamcellen naar het gebied en wordt er weer jong bot gevormd. Hierna vindt er evaluatie plaats van het botvolume en kan worden bepaald of het plaatsen van een implantaat met of zonder botopbouw plaats kan vinden.
Afhankelijk daarvan kan het implantaat 1- of 2-fase worden geplaatst. De genezingsperiode varieert van 2,5 – 4 maanden.

In sommige gevallen kan er ook direct na het trekken van een tand of kies, een implantaat worden geplaatst.

 

© 2025 Alle rechten voorbehouden