Snurken en Apneu – Tandartsenpraktijk Goedhart – Baarn

Snurken en Apneu

De beugel voor snurk- en slaapstoornissen (MRA)

Snurken is een hinderlijk probleem. Maar liefst 40 % van de bevolking snurkt. Naast het feit dat het vervelend is voor uw partner, kan het voor u zelf ook behoorlijke gezondheidsproblemen opleveren als dit gepaard gaat met ademstilstanden. Een beugel voor snurk- en slaapstoornissen (MRA) kan de oplossing zijn!

Hoewel snurken bekend staat als een typische mannengewoonte (5 op de 10 mannen boven de 50 jaar snurkt!) zijn er ook vrouwen en kinderen (12% van 5 jarigen) die snurken. In ons land snurken ongeveer 3,5 miljoen mensen. Het zagende geluid houdt velen uit hun slaap en veroorzaakt ergernissen. Daar de oorzaak van het snurken niet bekend is en wellicht een ernstigere oorzaak heeft dan een lange huig, een slap gehemelte of een slappe tong, moet dit echt beoordeeld worden door een KNO-arts, neuroloog of longarts.

Veel mensen lopen rond met vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker, zijn prikkelbaar en kunnen een ‘kort lontje’ hebben. Geleidelijk kunnen die klachten erger worden. Slaperigheid overdag, zelfs in slaap vallen bij het lezen van de krant of bij TV kijken. Er kunnen hartkloppingen, concentratieverlies en geheugenstoornissen voorkomen en het karakter van de patiënt kan veranderen.
De relatie komt onder druk. Het gezin raakt ontregelt. Op het werk gaat het moeilijker, er wordt gedacht aan depressie, overspanning of burn-out. Arbeidsongeschiktheid is soms het resultaat. Sommigen denken dat het tijdelijk is, aan de leeftijd ligt of aan omstandigheden.

Met een beetje geluk gaat er ergens ineens een lichtje branden: mogelijke oorzaken: slecht slapen door snurken of zelfs ademstilstanden tijdens slaap oftewel apneu. Tijdens deze ademstilstanden wordt er geen zuurstof aangevoerd. Op den duur veroorzaakt dat slechter werken of zelfs beschadiging van verschillende organen. Het verraderlijke van apneu’s is dat de patiënt meestal net niet wakker wordt, maar doorslaapt en daardoor niet aan een slaapstoornis denkt. Het lichaam krijgt onvoldoende diepe slaap, juist belangrijk voor herstel en een uitgerust gevoel. De partner weet het wel en weet ook dat hij of zij zelf slecht slaapt. Als de partner wegens het gesnurk in een andere kamer slaapt, kan het jaren duren voordat de apneu’s ontdekt worden. Ook de snurkers hebben weinig last van hun eigen gesnurk.

  • Snurken en apneu is voor 92% ongediagnosticeerd!
  • Snurken komt voor bij 40% van de bevolking. Apneu’s (OSAS)  bij 3%. (hoe ouder hoe meer, mannen vaker dan vrouwen).
  • Een mortaliteitsstudie uit 1988  (Chest) toont aan dat 40% van de mensen met een matige apneu (20/uur) na 9 jaar niet meer leeft.

Belangrijkste oorzaken: hersenaandoeningen/ hartinfarcten/ verkeersongevallen. Het is dus belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt!

Andere symptomen die naast het overdag in slaap vallen veel voorkomen zijn: ’s nachts wakker worden, zweten, ochtendhoofdpijn, nycturie (s’nachts plassen), erectiestoornissen, depressie, reflux en agressie.
Daarnaast heeft één derde van de mensen met een hoge bloeddruk een vaak niet onderkende OSA (obstructief slaapapneu). Andersom heeft de helft van de mensen met OSA een hoge bloeddruk. Behandeling van OSA doet de bloeddruk vaak dalen. Ook kinderen kunnen eraan lijden (8% kinderen snurkt, ,2% apneu’s) Zij worden overdag niet slaperig maar hyperactief. Snurkende kinderen doen het niet zo goed op school, blijkt uit onderzoek.

Voor snurkers, lichte en matige apneu-patiënten kan een behandeling met een MRA de therapie zijn. Een MRA is een soort beugel die de onderkaak en daardoor de tong in een voorwaartse positie houdt.

Onderzoek (Hoekema, 2008) heeft aangetoond dat de behandeling van milde – matige apneu’s (<30 apneu’s per uur) met een MRA een succespercentage van 84% kent, een luchtmasker 80%. Bij ernstige apeu’s (> 30 apneu’s per uur) heeft een MRA 69% succes, het luchtmasker 85%.
Het luchtmasker wordt gemiddeld 4 uur / nacht gedragen, de MRA houdt u langer in 7-8uur/nacht (Prof. Cistulli, AADSM conference, Philadelphia). Uit een recent gehouden tevredenheidsonderzoek blijkt dat zo’n 25% van de cpap-gebruikers in Nederland moeite heeft met de therapie. Ook uit internationaal onderzoek blijkt dat enkele jaren na de start van de behandeling de therapietrouw bij zo’n 25-30% van de patiënten onvoldoende is.

Ook een gecombineerde orthodontische chirurgische behandeling waarbij de bovenkaak en de onderkaak naar voren worden gezet kan een hele goede en blijvende oplossing zijn en een win win. Vaak zijn er dan meteen meerdere tandheelkundige en esthetische problemen meteen opgelost en heb je na de behandeling geen hulpmiddel meer nodig.

Tandarts C.R.D. Goedhart-Gravendijk is een door de NVTS geaccrediteerde tandarts slaapgeneeskundige en gespecialiseerd in snurk- en apneuproblematiek.

Via onderstaande link vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS) uitgebreide informatie.

Informatie over snurken en apneu vindt u op: www.nvts.nl. Klik  hier om de digitale folder van de NVTS te downloaden!

De ApneuVereniging is zeer actief en geeft goede professionele informatie:

www.apneuvereniging.nl