Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Kinderen Gewoon Gaaf

Neem je kind vanaf het eerste tandje mee naar de tandarts. Het is goed om al jong gewend te raken. Tevens kunnen gaatjes hierdoor wellicht voorkomen worden.

De laatste jaren is er uit onderzoek gebleken dat in het kindergebit meer gaatjes zitten dan vroeger het geval was. Hier zijn meerdere factoren voor te benoemen, te weten de mondhygiëne en de veranderende voeding.

Wat is Gewoon Gaaf
Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar. De tandarts,  mondhygiënist of preventieassistent geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hij/zij begeleidt het kind een gaaf gebit te hebben en te behouden. Dit  wordt ondersteund door alle geledingen binnen de tandheelkunde (tandartsen, mondhygiënistes, verzekeraars etc).
Een gezonde mond begint met een juiste manier van zorgvuldig poetsen van het gebit met een fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen hun patiënten daarbij.

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed, daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar poetsen hun gebit niet goed schoon. Wij adviseren dan ook het gebit bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.

Hoe werkt Gewoon Gaaf?

Bij de eerstvolgende afspraak van je kind meet de assistent de hoeveelheid aanwezige tandplak in de mond van je kind, bespreekt zij de voeding en bekijkt zij de poetsgewoonten. Indien nodig wordt de poetstechniek bijgestuurd. Daarna worden de tanden van je kind professioneel gereinigd.
Zo nodig brengt de assistent op de plek van beginnende cariës een laagje fluoride aan.
Deze preventieve behandeling duurt in totaal ongeveer 20 – 30 minuten.

Wat betekent het voor je kind?

Iedere keer als je kind komt voor een preventief bezoek wordt door de tandarts of preventie-assistent een nieuwe interval (een periode tussen de 1 en 12 maanden) bepaald op basis van een risico inschatting.

Om de lengte van die interval-periode te bepalen wordt o.a. gekeken naar:

  • het niveau van zelfzorg
  • de mondhygiëne die ouders bij hun kind weten te bewerkstelligen
  • de doorbraakfase van blijvende kiezen
  • de ontwikkeling van cariës in het gebit

Zoals bijna alle behandelingen bij de tandarts voor kinderen tot 18 jaar, worden de kosten ervan vergoed door uw zorgverzekeraar.

Onder begeleiding van de mondzorgverlener kunnen ouders, samen met hun kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf! Doe je mee?

Meer info

 

© 2024 Alle rechten voorbehouden