Meander Medisch Centrum Baarn
Wij zijn geopend ma. t/m vr. van 08:00 - 17:00 uur

Kunstgebit

Soms is een volledige prothese of kunstgebit de beste oplossing om de mond gezond en pijnvrij te krijgen. Omdat de kaak met de tijd van vorm verandert kan het zijn dat de bestaande prothese vervangen moet worden, of dat een klikgebit een goede oplossing voor u is. Samen met u beslissen wat de beste oplossing is.

Immediaat prothese
Als er nog gebitselementen getrokken moeten worden voor uw eerste volledige gebitsprothese, dan spreken wij van een immediaat prothese. Na het trekken van de kiezen achterin de mond wordt dan enkele weken gewacht om de kaak te laten genezen. Daarna worden afdrukken gemaakt, de beet en de gewenste kleur van de tanden bepaald.  Pas wanneer de prothese klaar is, worden de nog aanwezige voortanden getrokken en wordt het kunstgebit in dezelfde afspraak geplaatst.

Vervangende prothese
Voor het vervangen van een kunstgebit zijn een aantal afdrukken en pas-sessies nodig.
De tandarts maakt dat in samenwerking met het tandtechnisch laboratorium.
Van de tandeloze kaak wordt met alginaat (lijkt en voelt als een soort klei) een afdruk gemaakt. Van deze afdruk maakt het tandtechnisch laboratorium een speciale individuele afdruk lepel, die alleen op uw kaak past.

  • Met deze speciaal gemaakte afdruklepel maken we een nieuwe, definitieve afdruk van de tandeloze kaak. In deze afdruk wordt alles vastgelegd zoals het in de mond ook is (ook de spieren van de wangen en tong bijvoorbeeld). Het tandtechnisch laboratorium maakt met behulp van deze afdruk een gipsmodel van de kaak.
    Hierop wordt een plaatje gemaakt van kunsthars. Op dit plaatje wordt een waswal geplaatst die we kunnen gebruiken om te bepalen hoe u dichtbijt en kunnen we de beet bepalen.
  • Tevens kijken we in deze afspraak naar de kleur en grootte van uw tanden, hoe u uw tanden op elkaar zet en wat de verhouding is tussen de bovenkaak en de onderkaak. Met deze gegevens kan het laboratorium dan weer aan de slag gaan en een kunstgebit maken wat nog gedeeltelijk van was is.
  • In een volgende afspraak passen we het kunstgebit wat nog uit was bestaat, zodat er nog veranderingen kunnen worden aangebracht  en overleggen we met u of u tevreden bent over het resultaat. Als alles goed is maakt het laboratorium het echte kunstgebit.
  • In de afspraak hierna kan de nieuwe gebitsprothese worden geplaatst.

Waar moet u op letten bij een nieuw gebit

  • Een nieuw gebit is altijd anders dan het oude, vaak weer vollere lippen (jonger uiterlijk) en weer mooie tanden.
  • Eten met een nieuw gebit is altijd wennen maar went snel. Geef het de tijd.
  • Ook praten met een nieuw gebit is wennen maar went snel. Geef het de tijd.
  • Een nieuw gebit kan pijnlijke plekken geven, z.g. drukplekken, dit hoort erbij.
    Als u er last van heeft maakt u dan een afspraak met onze praktijk zodat wij dit kunnen verhelpen voor u. Meestal is het zo dat bij een nieuw gebit patiënten tussen 3 à 4 keer terugkomen voor drukplekjes.
  • Drukplekken verdwijnen niet vanzelf.
  • Uw kunstgebit kunt u het beste schoonmaken met een borstel en water en indien nodig kunt ook zeep gebruiken. Liever geen tandpasta omdat daar soms wat schurende middelen inzitten. Behalve het kunstgebit is het ook verstandig om uw kaken te poetsen en te masseren met een borstel en water.
  • We adviseren om uw gebit ‘snachts uit te doen, dit is belangrijk om uw kaken rust te geven.
  • Ook uw kunstgebit en uw kaken en slijmvliezen moet gecontroleerd worden. Wij zullen u , één keer in de 1 à 2 jaar oproepen voor controle. Komt u ook als u geen klachten heeft want sommige problemen kunnen zich voordoen zonder dat u daar last van heeft.
  • Als uw kunstgebit niet meer goed zit kunnen wij dat vaak simpel verhelpen door een nieuwe binnenlaag aan te brengen in uw gebit. Hierdoor zal deze weer vaster gaan zitten.
  • Ook kunstgebitten kunnen slijten en meestal zijn ze na 5 à 7 jaar toe aan vervanging. Dit zullen we dan met u bespreken tijdens de controle.
© 2024 Alle rechten voorbehouden